MENÜ

 

 

Arató leves bográcsban

Hozzávalók 4 személyre

0,20 kg bacon szalonna
0,50 kg pácolt pulykacomb
0,30 kg apró savanyú káposzta
3 nagyobb fej vöröshagyma
0,30 kg tarhonya
2 db zöldpaprika
tejföl
só, bors,
piros paprika,
babérlevél

A bacon szalonnát üvegesre hevítjük, a felkockázott vöröshagymát beletesszük a bográcsba, szintén üvegesre sütjük, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát.
Beletesszük a kockára vágott pulyka combot és félig megfőzzük.
Ezután hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát és a pirított tarhonyát.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Készre főzzük, és a végén keverünk bele 1 evőkanál lisztből készült rántást.
Tejföllel díszítjük.



 

Csőben sült karfiol

Hozzávalók kb. 3 főre:

egy közepes fej karfiol (5-600 g),
víz,
70 g vaj,
65 g liszt,
500 g tej,
100 g trappista sajt,
só, tört fehér bors,
kb. 25-30 g morzsa


A karfiol rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A tejet felforraljuk.
A vajat egy másik edényben felhevítjük.
Rászórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
A fehér rántást fokozatosan felöltjük a meleg tejjel, odafigyelünk, hogy csomómentes legyen.
Folytonos keverés mellett besűrítjük a besamelt.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A forró besamelt sóval, tört fehér borssal ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.
A megpárolt karfiolt leszűrjük, beletesszük egy jénaiba, ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a morzsával.
200 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa arany barna nem lesz.
Frissen, forrón tálaljuk.

 
 


 

Rakott karalábé

Hozzávalók 3 főre:

3 db zsenge karalábé (750 g),
víz, só a pároláshoz,
2 ek olívaolaj
70 g vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
400 g darált marha,
tört színes bors, só,
2-3 zsályalevél,
250 g hámozott paradicsomkonzerv,
1 tk fűszerpaprika,
60 ml tejszín

j

 
A karalábét meghámozzuk, félbevágjuk, majd nagyon vékonyra szeleteljük.
Enyhén sós vízben roppanósra pároljuk (annyi vízben, ami ellepi).
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymáz összezúzzuk, és az olajon egy nagyobb serpenyőben megdinszteljük.
Rászedjük a darált húst, és fehéredésig pirítjuk.
Rádobjuk a zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk. Amikor már kifehéredett, a fűszerpaprikát is rászórjuk.
Felöntjük a paradicsommal, és 15 percig pároljuk. A paradicsomdarabokat egy lapos végű fakanállal szétdaraboljuk.
Egy sütőtálban elhelyezzük a képen látható módon a karalábékat, és a ragut.
Sütés előtt meglocsoljuk kevés teljes tejszínnel.
180 fokos sütőben 15 percet sütjük.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.


 


 

Juhtúrós nektarin saláta

Hozzávalók 3 adaghoz:

100 g rukkola
3 szem nektarin (300 g nettó)
2 tk vaj
1 ek méz
4 ek gránátalma ecet (Donum Terrae) vagy,
világos balzsamecet opcionálisan

tört színes bors
40 g juhtúró


A nektarinokat kettévágjuk, a magokat óvatosan eltávolítjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat a mézzel, majd belehelyezzük a nektarinokat a vágott oldaluknál fogva.
2 percig grillezzük, majd megordítjuk a nektarinokat.
A magház helyére kiskanállal belehalmozzuk a juhtúrót. 1 percig sütjük.
A tányérokra tesszük a rukkolát, mindegyikre 2-2 felezett, túrós barackot helyezünk.
A serpenyőben visszamaradt méz karamellt felöntjük a gránátalma ecettel, mártássá forraljuk.
A salátát ezzel a szósszal locsoljuk meg, majd tört színes borssal fűszerezzük.
Jó étvágyat hozzá!

 


 

Medvehagymás, baconos galuska

Hozzávalók 2 főre:

A galuskához: 2 egész M-es tojás,
2 ek olívaolaj (pl. Olívaliget),
200 g bio (GMO mentes) kukoricaliszt,
csipet só,
kb. 100 ml víz
+ 150 g bacon,
egy csokor medvehagyma


A galuskához a tojásokat egy keverőtálba ütjük, a sóval, és olajjal kikeverjük.
Ráöntjük a kukoricalisztet, és először csak fél deci vizet.
Elkezdjük összekeverni. Akkor jó ez a fajta galuska tészta, ha ruganyos, nem folyós (mint a klasszikus galuska), szinte olyan, mintha egy puhább gyurma lenne. 10 percet pihentetjük.
Közben a bacont feldaraboljuk, egy serpenyőben kisütjük a zsírját.
A medvehagymát megmossuk, felaprítjuk, majd rászedjük a piros, ropogós baconra.
Egy percet dinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről.
A galuskát lobogó vízbe szaggatjuk. Amint feljön a vízre, kiszedhető.
Öblítsük le, majd mehet a medvehagymás szalonnára, kicsit pirítsuk át.
Én egy kis aprított chili
t és parmezánt is tettem rá, de ez elhagyható.

 


 

Gluténmentes túrógombóc 

Hozzávalók 9 darabhoz (3 adag):

250 g túró
3 db M-es tojás
csipet só
25 g nyírfacukor (vagy cukor vagy xilit)
20 g (GMO mentes) kukoricadara
10 g útifűmag héj
½ citrom reszelt héja
100 g gluténmentes morzsa
1 ek olívaolaj
+ tejföl, és egyéb gyümölcs vagy kompót


A morzsát az olajon megpirítjuk, majd kihűtjük.
Szokás a kihűlt morzsába cukrot keverni, de el is hagyhatjuk, hiszen nem kell annyi cukor.
A túrót kikeverjük az egész tojásokkal, sóval, nyírfacukorral, citromhéjjal, darával és az útifűmag héjjal.
TIPP: Ez utóbbi szívja fel a nedvességet, és tartja egyben a masszát a liszt hiányában. Az útifűmag héja nagyon egészséges, és természetes megoldás, de egy zselés állagot kölcsönöz a gombócnak. Nem zavaró, az ízen mit sem változtat, de más.
A masszát hűtőben 2-3 órán át pihentetjük, majd kilenc gombócot formázunk belőle, és lobogó vízben kifőzzük. Miután felmentek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd kivesszük, és megforgatjuk a morzsában.
Tejföllel, mézzel, vagy kompóttal fogyasszuk.

 

 Jó étvágyat kívánunk!

 


 

info.vitallife@gmail.com
www.vitallife.ewk.hu

 

 

 

 

 

Hírek

  • 2017. november 24-én Jótékonysági bált szerveztünk a Debreceni Gyermekklinika javára

  • A hagyományőrzés jegyében

    Egyesületünk november 26-án csiga csináló délutánt tartott.

  • A Karácsony jegyében

    Egyesületünk tartós élelmiszert adott át a Debreceni Karitatív Testület vezetőjének Balogh Barnabásnak és Szőcs Tündének.

     

  • KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

     

  • REFORM ÉLETMÓD NAP

    Családi program a testi – lelki egészségért

    2016. szeptember 10-én 14-18-ig

    a Csapókerti Közösségi Házban.

    Reform ételek főzőversenye, kulturális és sport bemutatók, gyerekjátszóház, egészségügyi előadások, tanácsadás, reform ételek, alapanyagok bemutatója, vására.

     

     


     

  • Húsvéti tojásfestés

    2016. 03. 24-én

     

     

  • 2015. november 20. Erzsébet-Katalin bál

  • 2015. 10. 17. Családi Egészségnap

    Október 17-én szombaton
    10-18 óráig Családi Egészségnap
    a Józsai Közösségi Házban
    Várunk Mindenkit sok szeretettel!

     

     

     

  • Szüreti bál 2015. 09. 25.

    Szeptember 25-én
    pénteken 19.00 órától

    az Átrium Éttermében
    (Hotel Lycium)

    szüreti bált tartunk.

  • 2015. 04. 25-én Életmódnap a Csapókerti Közösségi Házban

  • „Nyuszi – booggie” Locsoló bál”

    2015. április 3-án
    pénteken 19.00 órától

    az ÁTRIUM Étteremben

    locsoló bulit tartunk.

     

    A jó hangulatról az

    ORION DANCE BAND

    gondoskodik.

     

  • 2015. 04. 03-án Tojásfestés kicsiknek és nagyoknak

  • FARSANGI BÁL

    Szeretettel várunk

    2015. február 20-án
    pénteken 19 órától
    farsangi rendezvényünkre!

    Játszik az ORION BAND
    Élőzene, tánc, fergeteges hangulat.

    Jelmezben érkező vendégeinket a zsűri véleménye alapján jutalmazzuk.

    Hotel Lycium – Átrium Étterem
    Debrecen Hunyadi u. 1-3.
    Asztalfoglalás: 52/506-600

     .

  • Novemberi névnapozások

    Kedves Barátaink, Ismerőseink!

    2014. november 21-én
    pénteken 19.00 órától

    "Novemberi névnapozások"
    a Lycium Étteremben.


    A jó hangulatról az
    ORION DANCE BAND
    gondoskodik.

     
    Hívjátok barátaitokat, ismerőseiteket is, akikkel szívesen buliznátok!

    Szeretettel várunk mindenkit rendezvényünkre!

     

  • 2014. 09. 13-án Családi szombat a szépség és az egészség jegyében Debrecenben a Csapókerti Közösségi Házban

    Kedves Előadók, Kiállítók, Résztvevők!

    Ezúton is szeretném megköszönni munkátokat, hogy megtiszteltétek rendezvényünket jelenlétetekkel, aktív közreműködésetekkel.
    Azt gondolom, hogy összességében egy színes, nagyszerű napot tudhatunk magunk mögött.
    További munkátokhoz jó egészséget és sok sikert kívánok!

  • II. Hajdú Ízek Fesztiválja

    2014. Július 26-án szombaton ismét megrendezésre került a II. Hajdú Ízek Fesztiválja, melyen egyesületünk a az egészségsátrat biztosította, a tavalyihoz hasonlóan. 

    Továbbá ismételten eredményesen szerepeltünk a főzőversenyen.

     

  • HÍREK
     Kedves Egyesületi Tagok!

    Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy Egyesületünk részt vett a Süteményfesztiválon Hajdúszováton és egy I. helyezéssel lettünk gazdagabbak!!!!
    Hajduné Marietta süteménye az aprósütik kategóriájában I. helyezett lett!!!
    Gratulálunk és köszönjük Marietta!
    Jól indul az Egyesület, sok ehhez hasonló sikereket kívánok magunknak!

    Nagyné Juhász Évának és Nagy Henriettának köszönjük a meghívást.
    Szép, tartalmas délután volt. Sajnos mi csak a felét láttuk a rendezvénynek.

    Sikeres, szép napokat kívánok!

    Üdvözlettel:
    Enyediné Erzsike

  • Időjárás

    Weather by Freemeteo.com

  • Info

    .

Asztali nézet