MENÜ

 

 

Arató leves bográcsban

Hozzávalók 4 személyre

0,20 kg bacon szalonna
0,50 kg pácolt pulykacomb
0,30 kg apró savanyú káposzta
3 nagyobb fej vöröshagyma
0,30 kg tarhonya
2 db zöldpaprika
tejföl
só, bors,
piros paprika,
babérlevél

A bacon szalonnát üvegesre hevítjük, a felkockázott vöröshagymát beletesszük a bográcsba, szintén üvegesre sütjük, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát.
Beletesszük a kockára vágott pulyka combot és félig megfőzzük.
Ezután hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát és a pirított tarhonyát.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Készre főzzük, és a végén keverünk bele 1 evőkanál lisztből készült rántást.
Tejföllel díszítjük.



 

Csőben sült karfiol

Hozzávalók kb. 3 főre:

egy közepes fej karfiol (5-600 g),
víz,
70 g vaj,
65 g liszt,
500 g tej,
100 g trappista sajt,
só, tört fehér bors,
kb. 25-30 g morzsa


A karfiol rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A tejet felforraljuk.
A vajat egy másik edényben felhevítjük.
Rászórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
A fehér rántást fokozatosan felöltjük a meleg tejjel, odafigyelünk, hogy csomómentes legyen.
Folytonos keverés mellett besűrítjük a besamelt.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A forró besamelt sóval, tört fehér borssal ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.
A megpárolt karfiolt leszűrjük, beletesszük egy jénaiba, ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a morzsával.
200 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa arany barna nem lesz.
Frissen, forrón tálaljuk.

 
 


 

Rakott karalábé

Hozzávalók 3 főre:

3 db zsenge karalábé (750 g),
víz, só a pároláshoz,
2 ek olívaolaj
70 g vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
400 g darált marha,
tört színes bors, só,
2-3 zsályalevél,
250 g hámozott paradicsomkonzerv,
1 tk fűszerpaprika,
60 ml tejszín

j

 
A karalábét meghámozzuk, félbevágjuk, majd nagyon vékonyra szeleteljük.
Enyhén sós vízben roppanósra pároljuk (annyi vízben, ami ellepi).
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymáz összezúzzuk, és az olajon egy nagyobb serpenyőben megdinszteljük.
Rászedjük a darált húst, és fehéredésig pirítjuk.
Rádobjuk a zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk. Amikor már kifehéredett, a fűszerpaprikát is rászórjuk.
Felöntjük a paradicsommal, és 15 percig pároljuk. A paradicsomdarabokat egy lapos végű fakanállal szétdaraboljuk.
Egy sütőtálban elhelyezzük a képen látható módon a karalábékat, és a ragut.
Sütés előtt meglocsoljuk kevés teljes tejszínnel.
180 fokos sütőben 15 percet sütjük.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.


 


 

Juhtúrós nektarin saláta

Hozzávalók 3 adaghoz:

100 g rukkola
3 szem nektarin (300 g nettó)
2 tk vaj
1 ek méz
4 ek gránátalma ecet (Donum Terrae) vagy,
világos balzsamecet opcionálisan

tört színes bors
40 g juhtúró


A nektarinokat kettévágjuk, a magokat óvatosan eltávolítjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat a mézzel, majd belehelyezzük a nektarinokat a vágott oldaluknál fogva.
2 percig grillezzük, majd megordítjuk a nektarinokat.
A magház helyére kiskanállal belehalmozzuk a juhtúrót. 1 percig sütjük.
A tányérokra tesszük a rukkolát, mindegyikre 2-2 felezett, túrós barackot helyezünk.
A serpenyőben visszamaradt méz karamellt felöntjük a gránátalma ecettel, mártássá forraljuk.
A salátát ezzel a szósszal locsoljuk meg, majd tört színes borssal fűszerezzük.
Jó étvágyat hozzá!

 


 

Medvehagymás, baconos galuska

Hozzávalók 2 főre:

A galuskához: 2 egész M-es tojás,
2 ek olívaolaj (pl. Olívaliget),
200 g bio (GMO mentes) kukoricaliszt,
csipet só,
kb. 100 ml víz
+ 150 g bacon,
egy csokor medvehagyma


A galuskához a tojásokat egy keverőtálba ütjük, a sóval, és olajjal kikeverjük.
Ráöntjük a kukoricalisztet, és először csak fél deci vizet.
Elkezdjük összekeverni. Akkor jó ez a fajta galuska tészta, ha ruganyos, nem folyós (mint a klasszikus galuska), szinte olyan, mintha egy puhább gyurma lenne. 10 percet pihentetjük.
Közben a bacont feldaraboljuk, egy serpenyőben kisütjük a zsírját.
A medvehagymát megmossuk, felaprítjuk, majd rászedjük a piros, ropogós baconra.
Egy percet dinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről.
A galuskát lobogó vízbe szaggatjuk. Amint feljön a vízre, kiszedhető.
Öblítsük le, majd mehet a medvehagymás szalonnára, kicsit pirítsuk át.
Én egy kis aprított chili
t és parmezánt is tettem rá, de ez elhagyható.

 


 

Gluténmentes túrógombóc 

Hozzávalók 9 darabhoz (3 adag):

250 g túró
3 db M-es tojás
csipet só
25 g nyírfacukor (vagy cukor vagy xilit)
20 g (GMO mentes) kukoricadara
10 g útifűmag héj
½ citrom reszelt héja
100 g gluténmentes morzsa
1 ek olívaolaj
+ tejföl, és egyéb gyümölcs vagy kompót


A morzsát az olajon megpirítjuk, majd kihűtjük.
Szokás a kihűlt morzsába cukrot keverni, de el is hagyhatjuk, hiszen nem kell annyi cukor.
A túrót kikeverjük az egész tojásokkal, sóval, nyírfacukorral, citromhéjjal, darával és az útifűmag héjjal.
TIPP: Ez utóbbi szívja fel a nedvességet, és tartja egyben a masszát a liszt hiányában. Az útifűmag héja nagyon egészséges, és természetes megoldás, de egy zselés állagot kölcsönöz a gombócnak. Nem zavaró, az ízen mit sem változtat, de más.
A masszát hűtőben 2-3 órán át pihentetjük, majd kilenc gombócot formázunk belőle, és lobogó vízben kifőzzük. Miután felmentek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd kivesszük, és megforgatjuk a morzsában.
Tejföllel, mézzel, vagy kompóttal fogyasszuk.

 

 Jó étvágyat kívánunk!

 


 

info.vitallife@gmail.com
www.vitallife.ewk.hu

 

 

 

 

Hírek

  • Időjárás

    Weather by Freemeteo.com

  • Info

    .

Asztali nézet