Hozzávalók 4 személyre 0,20 kg bacon szalonna |
A bacon szalonnát üvegesre hevítjük, a felkockázott vöröshagymát beletesszük a bográcsba, szintén üvegesre sütjük, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát.
Beletesszük a kockára vágott pulyka combot és félig megfőzzük.
Ezután hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát és a pirított tarhonyát.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Készre főzzük, és a végén keverünk bele 1 evőkanál lisztből készült rántást.
Tejföllel díszítjük.
Hozzávalók kb. 3 főre: egy közepes fej karfiol (5-600 g), |
A karfiol rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A tejet felforraljuk.
A vajat egy másik edényben felhevítjük.
Rászórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
A fehér rántást fokozatosan felöltjük a meleg tejjel, odafigyelünk, hogy csomómentes legyen.
Folytonos keverés mellett besűrítjük a besamelt.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A forró besamelt sóval, tört fehér borssal ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.
A megpárolt karfiolt leszűrjük, beletesszük egy jénaiba, ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a morzsával.
200 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa arany barna nem lesz.
Frissen, forrón tálaljuk.
Hozzávalók 3 főre: 3 db zsenge karalábé (750 g), |
j |
A karalábét meghámozzuk, félbevágjuk, majd nagyon vékonyra szeleteljük.
Enyhén sós vízben roppanósra pároljuk (annyi vízben, ami ellepi).
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymáz összezúzzuk, és az olajon egy nagyobb serpenyőben megdinszteljük.
Rászedjük a darált húst, és fehéredésig pirítjuk.
Rádobjuk a zsályaleveleket, sózzuk, borsozzuk. Amikor már kifehéredett, a fűszerpaprikát is rászórjuk.
Felöntjük a paradicsommal, és 15 percig pároljuk. A paradicsomdarabokat egy lapos végű fakanállal szétdaraboljuk.
Egy sütőtálban elhelyezzük a képen látható módon a karalábékat, és a ragut.
Sütés előtt meglocsoljuk kevés teljes tejszínnel.
180 fokos sütőben 15 percet sütjük.
Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.
Hozzávalók 3 adaghoz: 100 g rukkola |
A nektarinokat kettévágjuk, a magokat óvatosan eltávolítjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat a mézzel, majd belehelyezzük a nektarinokat a vágott oldaluknál fogva.
2 percig grillezzük, majd megordítjuk a nektarinokat.
A magház helyére kiskanállal belehalmozzuk a juhtúrót. 1 percig sütjük.
A tányérokra tesszük a rukkolát, mindegyikre 2-2 felezett, túrós barackot helyezünk.
A serpenyőben visszamaradt méz karamellt felöntjük a gránátalma ecettel, mártássá forraljuk.
A salátát ezzel a szósszal locsoljuk meg, majd tört színes borssal fűszerezzük.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók 2 főre: A galuskához: 2 egész M-es tojás, |
A galuskához a tojásokat egy keverőtálba ütjük, a sóval, és olajjal kikeverjük.
Ráöntjük a kukoricalisztet, és először csak fél deci vizet.
Elkezdjük összekeverni. Akkor jó ez a fajta galuska tészta, ha ruganyos, nem folyós (mint a klasszikus galuska), szinte olyan, mintha egy puhább gyurma lenne. 10 percet pihentetjük.
Közben a bacont feldaraboljuk, egy serpenyőben kisütjük a zsírját.
A medvehagymát megmossuk, felaprítjuk, majd rászedjük a piros, ropogós baconra.
Egy percet dinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről.
A galuskát lobogó vízbe szaggatjuk. Amint feljön a vízre, kiszedhető.
Öblítsük le, majd mehet a medvehagymás szalonnára, kicsit pirítsuk át.
Én egy kis aprított chilit és parmezánt is tettem rá, de ez elhagyható.
Hozzávalók 9 darabhoz (3 adag): 250 g túró |
A morzsát az olajon megpirítjuk, majd kihűtjük.
Szokás a kihűlt morzsába cukrot keverni, de el is hagyhatjuk, hiszen nem kell annyi cukor.
A túrót kikeverjük az egész tojásokkal, sóval, nyírfacukorral, citromhéjjal, darával és az útifűmag héjjal.
TIPP: Ez utóbbi szívja fel a nedvességet, és tartja egyben a masszát a liszt hiányában. Az útifűmag héja nagyon egészséges, és természetes megoldás, de egy zselés állagot kölcsönöz a gombócnak. Nem zavaró, az ízen mit sem változtat, de más.
A masszát hűtőben 2-3 órán át pihentetjük, majd kilenc gombócot formázunk belőle, és lobogó vízben kifőzzük. Miután felmentek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd kivesszük, és megforgatjuk a morzsában.
Tejföllel, mézzel, vagy kompóttal fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánunk!
info.vitallife@gmail.com
www.vitallife.ewk.hu
Hírek
.